Ο Γιώργος Κοντραφούρης στο Cello

kontrafourisΟ διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας jazzmαn  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ  συναντάει τους φίλους του για μια ξεχωριστή και αξέχαστη  jazz βραδιά, το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 στο Cello Cafe. Μαζί του οι Νίκος Ευστρατίου στην κιθάρα και ο Βαγγέλης Κοτσάμπασης στα ντράμς.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Στην ηλικία των 16, έστρεψε το ενδιαφέρον του στη τζαζ και παρακολούθησε μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου. Παρακολούθησε μαθήματα επίσης με τους Jim Beard και Jarmo Savolainen. Αποφοίτησε με Bachelor’s και Master’s degree in Jazz Performance από την Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία.
Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας ή οργανίστας με πολύ σημαντικούς και σπουδαίους μουσικούς όπως: Mark Johnson, Arild Andersen, Marcus Stockhausen, Louisiana Red, Keith Copeland, Andy Sheppard, Ralph Peterson Jr., Bob Brozman, Carla Cook, Alvester Garnett, Stepko Gut, Olivier Gatto, David Liebman, Houston Pearson, Eric Alexander, David Sills, Lou Donaldson, Sam Newsome, Jamie Hadad, Deborah Davies, Benny Golson, Tim Hagans, Bob Shepard, Carmen Lundy, Sheila Jordan, Jukkis Uotila, Wade Mikkola, Takis Paterelis, Stratos Vougas, Dimos Dimitriadis, Lydia Fylipovic, T. Spasov, A. Pacatius.
Έχει διδάξει τζαζ πιάνο και όργανο στο Ωδείο Athenaeum στην Ελλάδα και στην Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία. Έχει δώσει σεμινάρια σε διάφορες σχολές στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ινδονησία και στην Εσθονία. Σήμερα διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Για ένα master class πήγε στο Ελσίνκι και έμεινε εκεί. Ή, για να ακριβολογούμε, μοιράζει πλέον τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας. Ο τζαζίστας Γιώργος Κοντραφούρης μπορεί να μη διδάσκει πλέον στην Ακαδημία Sibelius της σκανδιναβικής χώρας, αλλά δεν την έχει ακόμη ξεγράψει από τον χάρτη του. «Εκεί θα είμαι τον άλλον μήνα και όλο το καλοκαίρι. Οχι για  μαθήματα, αλλά για συναυλίες.  Με φίλους φινλανδούς έχουμε  φτιάξει ένα συγκρότημα και θα  γυρίσουμε όλη τη χώρα. Κάπου  έναν μήνα θα έχουμε συνεχώς  συναυλίες. Αλλωστε το κοινό εκεί  με γνωρίζει και με υποδέχεται καλά. Τουρνέ θα κάνω και με το συγκρότημά μουτο ελληνικό, το  Βaby Τrio ».
Ο Γιώργος Κοντραφούρης θεωρείται πλέον από τους καθιερωμένους και σημαντικούς μουσικούς του hammond organ (ηλεκτρικά πλήκτρα) στην Ευρώπη. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ασχολείται με τη μουσική. « Από τα επτά μου χρόνια, όταν η μητέρα μου με έστειλε να μάθω κλασικό πιάνο. Μετά, στο Γυμνάσιο, ακολούθησαν τα μπλουζ και ροκ συγκροτήματα. Μέσω αυτών των δύο ειδώνστράφηκα και έμαθα την τζαζ ».
Για τζαζ μιλάμε στην Ελλάδα, αλλά τζαζ… έχουμε; « Είκοσι χρόνια ακούω την ίδια ερώτηση:υπάρχει σκηνή; Λοιπόν, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη τζαζ σκηνή, αλλά τζαζ κοινότητα ». Δεν το λέει κατ΄ ανάγκην αρνητικά. « Από τότε που ξεκίνησα εγώ ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Οι νεότεροι μουσικοί είναι περισσότερο εξελιγμένοι σε σχέση με τη δική μου γενιά. Παράλληλα έχουν όραμα. Βγαίνουν έξω από τα σύνορα, πηγαίνουν σε φεστιβάλ, ενημερώνονται, παίζουν. Αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο να μιλάμε για τζαζ σκηνή. Διότι, πόσο δεδομένη μπορεί να θεωρείται η τζαζ στην Ελλάδα; Αυτό το είδος στην πατρίδα μαςκάνει κύκλους και παράλληλα ανεβαίνει και στη συνέχεια πέφτει. Τώρα, για να σε προλάβω, είμαστε σε άνοδο ».
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο Γιώργος Κοντραφούρης έχει δημιουργήσει το συγκρότημα Βaby Τrio. « Συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους. Παίρνω και δίνω. Κυρίως παίρνω όμως. Μου αρέσει που έχει σχηματιστεί ένα άγριο και επιθετικό μουσικό σχήμα, που είναι μέσα στα πράγματα ».

In the Jazz organ World….

…It is fair for me to say that we all are striving to perfect our skills as players, listeners, and bandmates. It’s a life long yearning to be the best we can be while we spend countless hours listening to what other organists are playing, practicing to perfect what we heard, and then playing a million gigs as we sharpen and mold ourselves to gain the title “jazz organist”
On the recording, I’m proud to introduce you to a great devoted musician who in my book has gained the very title “jazz organist”

Ladies and Gentlemen
Mr. George Kontrafouris

-Tony Monaco